Uzmanlardan hamsi uyarısı geldi

featured
BALIK SEZONU BAŞLADIKTAN SONRA ÇEŞİT ÇEŞİT TÜRLER TEZGAHLARDAKİ YERİNİ ALIRKEN, FİYATLARIN NE ZAMAN DÜŞECEĞİ İSE MERAK KONUSU OLDU. BALIKÇI ESNAFI, FİYATLARIN İLERLEYEN GÜNLERDE DAHA DA DÜŞECEĞİNE İŞARET ETTİ. (HARUN YILDIZ/KOCAELİ-İHA) Balık sezonu başladıktan sonra çeşit çeşit türler tezgahlardaki yerini alırken, fiyatların ne zaman düşeceği ise merak konusu oldu. Balıkçı esnafı, fiyatların ilerleyen günlerde daha da düşeceğine işaret etti.
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamsi avcılığında problemler bulunduğunu aktaran Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun bazı uyarılarda bulundu.

Son yıllarda hamsinin boyunda küçülme olduğunu belirten Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, hamsi avlama sezonunun da kısaldığını, eskiden 4-5 ay avlanan hamsinin artık 1-1.5 ayda bitme noktasına geldiğini söyleyerek Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri tedbir almaya davet etti.

Problemleri sıralayan Osman Samsun, “Hamsi, herkesçe bilinen ve çok sevilen bir balık. Ancak son yıllarda hamsi avcılığında sezon eskiye göre daha kısa sürüyor. Hamsi boyu da giderek kısalıyor. Bunlar bir sıkıntı olarak önümüzde duruyor. Eskiden 4-5 ay süren hamsi avlama sezonu, bu yıl ekim ayı başından kasım ayı sonuna kadar sürdü. Sonrasında hamsi bizi terk ederek Gürcistan karasularına intikal etti.

Aşırı avcılık baskısı dediğimiz durumda; bilimsel olarak balıkların avlanma süreleri kısalıyorsa, balıkların boyları kısalıyorsa, balıkların kondisyon faktörleri yani besilik durumu kısalıyorsa burada bir problem var demektir. Karadeniz’deki hamsi üzerinde de, maalesef uzun yıllardır bu problemleri gözlemliyoruz” diye konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER?

Prof. Dr. Samsun çözüm önerilerini ise şöyle anlattı:

“Bilimsel olarak ne öneriyoruz derseniz, Karadeniz 6 ülkenin ortak balığıdır. Ülkemizde 9 cm olan av yasağı Gürcistan’da 6-7 cm’dir. Ve orada denetim de yok. Ortak akılla, Karadeniz ülkelerinin birlikte verecekleri balıkçılık uygulamasıyla, ortak kararlarla ve ortak denetim mekanizması ile acilen bu balığın sürdürülebilir avcılığını sağlamamız gerekiyor.

Özellikle küçük balıkların, balık unu veya fabrikalarında kümes hayvanlarının yem materyali olarak, hammadde olarak işlenmesi bu stoğun insan gıdası olarak kullanılmasının önüne geçmektedir.

Toplumumuzdaki bilinçle, üniversitelerde balıkçılık paydaşları ile birlikte hamsimizi bizden sonraki nesillere aktarmak hepimizin görevidir.”

Balıkçılık yapan Hüseyin Baş ise “Balıkçılık sezonu çok kısaldı. Bu yıl hamsi avcılığı 1,5-2 ay sürdü. Hamsi bizim sularımızı terk ederek Gürcistan sularına geçti. Gürcistan sularında avlanıyorlar. Bize geçen yıl yasaklar geldi, hamsi çoğalsın diye. Ama hamsi Gürcistan’da Abhazya’da tutuldu. Bundan sebep, şimdi yine geçti yine tutulacak. Seneye yine ümidimiz yok. Bir de giderlerimiz 5 TL ile başladı. Mazot almaya başladık 10 TL’ye çıktı. Artık giderlere yetişemiyoruz. Masraflara yetişemiyoruz.

Bilimsel olarak balıklar genelde büyümüyor. Hamsi balığı geçen yıl bıraktığımız şekilde, aynı şekilde duruyor. Büyümüyor. Geçen yıldan bu yana büyümesi gerekirdi. Bu yıl yine iri hamsi olmadı” ifadelerini kullandı.

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x