Döviz piyasalarında hareketlilik sürerken, Dolar/TL kuru yatay seyrini korudu, Euro/TL ise değer kaybetti. Dolar/TL güne 44,34 seviyesinden başlarken, Euro/TL yüzde 0,23 düşüşle 51,38 seviyesine geriledi.
Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik saldırılara 5 gün ara verildiğini ve müzakerelerin başladığını açıklaması etkili oldu. Bu gelişmeyle birlikte daha önce yüzde 2’ye varan düşüşler yaşayan Avrupa borsaları hızlı toparlanarak yüzde 3’ün üzerinde yükselişe geçti. Borsa İstanbul’da ise gün içinde yüzde 8’e yaklaşan kayıp yaşayan banka hisseleri, açıklamanın ardından kayıplarını sınırlayarak yüzde 1 seviyelerine kadar geriledi.
Açıklama, küresel enflasyon endişelerinin arttığı bir dönemde geldi. Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi finans kuruluşları, Avrupa Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantıda faiz artırabileceğine yönelik beklentilerini güncelledi.
Öte yandan petrol fiyatlarında yaşanan sert dalgalanmalar dikkat çekti. Gelişmelerin ardından yüzde 9’a varan düşüşle 110 dolardan 96 dolara kadar gerileyen Brent petrol, İran’ın müzakereleri reddettiği yönündeki haberlerin etkisiyle yeniden 100 doların üzerine çıktı. Bu durum, savaşın yeniden şiddetlenebileceği endişelerini artırdı.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş, enerji ithalatçısı olan Türkiye açısından da yakından takip ediliyor. Mehmet Şimşek daha önce yaptığı açıklamada en büyük ekonomik risklerden birinin cari açık olduğunu vurgulamıştı.
Yurt içinde veri gündeminin sakin olduğu bu süreçte, gözler jeopolitik gelişmelere çevrildi. Bugün Cevdet Yılmaz başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplanacak. Toplantıdan çıkacak mesajların piyasalar üzerindeki etkisi yakından izlenecek.








