İsrail-Hizbullah çatışmasında siber saldırı ne kadar etkili oldu ?

featured
Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lübnan‘ın Beyrut şehrinde geçtiğimiz günlerde, çağrı cihazlarının patlaması sonucu birçok insan yaralandı ve öldüler. Bu saldırıyı uzaktan bir tetikleme ile MOSSAD‘ın yaptığı o gün hemen açıklandı. Peki İsrail böyle bir saldırıyı nasıl yaptı ?

Daha öncesinde Hizbullah, İran üzerinden bir miktar çağrı cihazı almak istediğini belirtmişti. Çünkü Nasrallah’ın yaptığı açıklamada, telefonlar için ajanların takibinde olan bir cihaz olduğunu ve bu yüzden çağrı cihazı kullanmaları gerektiğini belirtmişti. Binlerce çağrı cihazını Tayvan menşeili bir şirketten İran üzerinden alacaklarını belirttiler fakat bu cihazı üreten şirket artık Macaristan üretim yaptığını belirtmiş ve cihazları oradan alacaklarını söylemişlerdi. Macaristan’daki üretim yerlerinde ise, MOSSAD üyelerinin bu cihazlara yerleştirdikleri paylayıcılar ile Hizbullah’a teslimi gerçekleşmişti. Hizbullah üyeleri her şeyden habersiz bir şekilde bunlarla haberleşirken bir anda patlamalar oldu ve birçok Hizbullah mensubu gerek gözünü gerek parmaklarını kaybederek, İsrail’in söylemi ile etkisiz hale gelmişlerdi.

Hizbullah yaptığı açıklamada ise çok ağır bir kayıp yaşadıklarını ve bunun cezasız kalmayacağını belirtti. Fakat görünen şu ki Nasrallah‘ın bu cihazı kullanmaması onu kurtarsa da yaptığı bu açıklama İsrail’in çok daha sert karşı saldırısı ile karşılaşmalarına sebep olacaktı. İsrail’e karşı yaptıkları saldırıda da ilk defa merkezi vurmaları İsrail’in de demir kubbesine ne kadar güvenmemesi gerektiğini ortaya çıkarttı.

Bu bölgede yaşanan bir savaş mutlak olarak iki tarafa da büyük zarar verecektir. Şu an yaşadığımız süreçte ise Beyrut belki de ilk kez bu kadar şiddetli bir şekilde vuruluyor. İsrail ise daha şimdiden sınırlarını genişleteceğini açıklamaya başladı. Bölgedeki istikrarsızlığın bu denli büyümesi ise bölgedeki diğer ülkeleri teyakkuza geçirmeye fazlasıyla yetecektir. Konu eğer Lübnan olduysa da biz de dönüp Türkiye olarak bu olayın bir gün bize de geleceğini düşünmemiz gerek.

Aykut FİLİZ

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x