II.Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez silah gücünü arttıran ülke: Japonya askeri güç mü olacak ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya, 2.Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük askeri yığınağını açıkladı. Tamı tamına 320 milyar dolarlık bir savunma bütçesi ile ABD ve Çin’den sonraki en büyük askeri harcaması bu. Japonya başbakanı Fumiyo Kişida, askeri bütçeyi arttırma konusunda halkı ikna etmekte zorluk çekiyor fakat bir şekilde ikna edecektir. Çevrelerindeki artan Çin tehdidi bu konuda başbakanın elini halkına karşı ikna konusunda güçlendiriyor. Japon halkı, Rusya-Ukrayna savaşından sonra Çin’in de olası bir Tayvan saldırısına karşı Japonya’nın askeri açıdan güçlenmesi gerektiği konusunda başbakanı destekleme ihtimalleri çok yüksek.


Japonya’nın geçtiğimiz Eylül ayında suikaste uğrayan eski başbakanı Şinzo Abe, Japonya’nın silahlı kuvvetlerinin yurt dışında savaşa katılmasını sağlayan yasayı üst kanatlara onaylatmıştı. 2015 yılında bir Japon gazetecinin teröristler tarafından kaçırılması ile Japon ordusu ilk kez ülke dışında bir operasyon gerçekleştirmişti. 2015 yılı içerisindeki anayasadan bir maddenin kaldırılması ile yurt dışında Japonya’nın artık operasyon yapmasının önü açıldı. Japonya, çevresindeki olası savaşlar için ABD’den “TOMAHAWK” füzeleri temin etmeye başladı ve Çin’e karşı herhangi bir siber saldırı konusunda kendisini korumaya almaya başladı.


Japonya başbakanı bir konuda endişeli. Bu da hızla yaşlanan bir toplum ve nakit stoklayan büyük şirketler. Başbakan öncelikle bu iki kitleye Japonya’nın neden askeri açıdan büyümesi gerektiğini kanıtlaması gerekiyor. Eğer başarılı olursa bölgesindeki en güçlü ortak olabilir.


ABD’nin Tokyo’ya baskı yaptığı bir konu da Japonya’nın kendisine bir siber ordu kurması gerekliliği. Japonya’da bu konuda, savunma bakanlığı bünyesinde 20.000 kişilik bir siber ordu kuracak. Ukrayna’nın işgali tüm Japonya’nın savunma konusundaki algısını değiştirdi.


Japonya’nın çevresinde sadece Çin gibi bir tehdit yok, bir diğer tehdit olarak Kuzey Kore görülüyor. Kuzey Kore’nin daima yaptığı füze denemeleri Japonya’nın kendi savunmasına bir yatırım yapmasını daha da hızlandırıyor.


Çin, Hindistan sınırına füzeler yerleştirdi ve Tayvan gerilimi için de bir önlem alıyor. Çin, Japonya’nın savunmasına yaptığı bu yatırıma karşı bir tutum sergiliyor. Asya Pasifik’te büyük bir savaş olasılıkları konuşuluyor. Düşünülen üç temel teori var. Ya bölgede bir Çin-Tayvan çatışması, ya Güney Çin Denizi’nde bir çatışma ya da Japonya’ya yapılacak bir saldırı. Bu üçü üzerine savaş teorileri kuruluyor. Olası bir Çin-Tayvan savaşında Asya Pasifik bölgesinde, büyük bir ABD öncülüğünde Hindistan, Japonya ve Tayvan’ın desteğiyle kurulacak koalisyonun Çin-Rusya-Kuzey Kore denklemiyle olası bir savaşı gerek Asya kıtasını gerekse de tüm dünyayı büyük bir çıkmazın içine doğru sürükleyebilir.


Japonya’ya karşı çevresinden gelebilecek bir saldırı ise Asya Pasifik’i büyük bir çıkmazın içine sokabilir. 2.Dünya Savaşı’ndan bu yana silahlanma konusunda büyük çapta girişimler yapmayan Japonya, birkaç senedir savunma sanayi ve silahlanma konusunda büyük paralar harcamaktan kaçınmamaya başladı.

Aykut FİLİZ

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x