G20 zirvesinde neler yaşandı ve etkisi ne oldu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zirve, 9 Eylül 2023 Cumartesi günü Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de 19 ülke ve AB ülkelerinin katılımı ile başladı. Bir önceki zirveye göre bu zirvede daha sakin bir ortam olduğu gözlendi. Dünya şu an bir takım siyasi krizlerin içerisinden geçerken böyle bir toplantının olumlu havada geçmesi, dünya için bir nevi rahatlama etkisi yarattı.


Zirveye Rusya ve Çin liderleri katılım sağlamadı. Rusya’dan bir ekip katıldı, Çin ise hiçbir şekilde katılım sağlamadı. Bu tavır, zirveye karşı yapılmış bir tepki olabilir fakat zirvedeki ülkeler bunun üzerinde pek durmadılar. G20’de alınan kararlardan biri de Ukrayna-Rusya savaşında artık bir yumuşama dönemine gidildiği oldu. Asya Pasifik, bu denli kaynar bir kazan halindeyken katılım sağlamamış olmaları bir tepki mi bunu zamanla göreceğiz.


Rusya’nın bir nükleer füze kullanmasından korkuluyor ve bununla alakalı zirveden nükleer silah kullanımı kesinlikle engellenmeli kararı çıktı. Dünyada şu an birçok ülke, elinde nükleer füze başlığı bulunduruyor. Bunun önüne geçmek için çaba sarf eden ülkeler var fakat bu çabayı gösteren ülkelerin de elinde nükleer başlık bir nevi Rusya kadar var. Olası bir sert ortamın daha da gerilmesi demek savaşın bir anda nükleer savaşa dönmesini sağlayabilir. Bu yüzden daha dikkatli hareket etmeleri gerekmekte, bunu ABD’de AB ülkeleri de çok iyi biliyorlar.


Geçtiğimiz zamanlarda, Rusya’nın Satan füzesini 12 dakikada ABD’yi vuracak şekilde fırlatması tehditleri hakkında konuşuldu. Avrupa’yı dahi bu füzeyle vurabileceği belirtiliyor. Çok fazla başlığa sahip bir füze ve radarda tespit dahi edilemiyor. Rusya bu denli ileri gitmeyecektir, çünkü karşısındaki de büyük bir küresel güç. Savaş ile alakalı, geçtiğimiz günlerde Elon Musk yaptığı bir açıklamada, eğer ben uydu haberleşmesini kesmeseydim Karadeniz Filosu yok edildiği takdirde, Putin nükleer silahlara başvuracaktı demişti. Büyük bir krizin eşiğinden dünyanın bu karar ile döndüğünü görüyoruz.


Afrika Birliği’nin aynı Avrupa Birliği gibi G20’nin daimi üyesi olduğu bildiride belirtildi. Afrika’da olanlar Fransa’nın G20 zirvesindeki gardını da düşürmesine sebep oldu. Macron, kendi ülkesinde on binlerce kişi tarafından ıslıklandı ve büyük eleştirilerin odağı oldu. Afrika kıtası, bu toplantıda artık büyük bir etki kazandı.


ABD Başkanı Biden, Çin’in “Kuşak ve Yol” girişimine karşın Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak demiryolu ve limanlardan oluşan “tarihi” yeni bir ekonomik koridor duyurdu. Çin buna nasıl bir tepki verecek, göreceğiz.


G20 zirvesinde sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı büyük bir güven olduğunu toplantıda görmüş olduk. Putin konusunda ciddi bir güven tazeledi sayın Cumhurbaşkanı ve artık tahıl koridoru tamamen onun çabasına bağlı. Türkiye’nin tahıl koridoru konusundaki girişimlerine destek açıklaması yapıldı.
Zamanla her şeyi göreceğiz. Takipte kalın.

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x