Dolar 19 Ocak’ta kaç TL oldu? Euro kaç TL?

featured
Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını açıklayacağı haftaya döviz piyasaları sakin bir başlangıç yaptı. Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününde hafif değer kaybıyla 43,26 seviyesinden açılırken, Euro/TL 50,36 seviyesinden işlem görmeye başladı.



Küresel piyasalarda doların zayıflamasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Euro Bölgesi ülkesine yönelik yeni gümrük tarifeleri getirme tehdidi etkili oldu. Bu açıklamaya karşılık Euro Bölgesi’nin de ABD’den ithal edilen yaklaşık 93 milyar euroluk ürünlere yeni vergi tarifeleri hazırlığında olduğu bildirildi. Söz konusu gelişmeler, dolara olan güveni azaltırken, doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY Endeksi haftaya yüzde 0,28 düşüşle başladı. Euro ise dolar karşısında yüzde 0,31 değer kazandı.



Öte yandan Trump’ın, Fed Başkanlığı için Kevin Hassett dışında bir aday üzerinde durabileceğine yönelik beklentiler de para politikasına dair belirsizlikleri artırarak doların değer kaybında etkili olan unsurlar arasında yer aldı. Bu gelişmelerin ardından Dolar/TL, haftalar sonra ilk kez haftaya düşüşle başlamış oldu.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in New York temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndüğü öğrenildi. Bakan Şimşek’in burada gerçekleştirdiği 15 toplantıda yatırımcılara, Türkiye ekonomisinde 2026 yılında dezenflasyon sürecinin devam edeceğine yönelik mesajlar verdiği belirtildi.



Piyasaların odağında ise bu hafta Perşembe günü açıklanacak TCMB politika faizi kararı bulunuyor. TCMB’nin faiz indirim miktarında artışa gitmesi beklenmezken, 150 baz puanlık bir indirim yapacağı yönünde güçlü beklenti oluşmuş durumda. Politika metninde ise temkinli mesajların öne çıkacağı tahmin ediliyor. Nitekim TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın geçtiğimiz hafta Londra’da yatırımcılarla yaptığı toplantılarda, enflasyonun ocak ve şubat aylarında dalgalı bir seyir izleyebileceğine dikkat çekmesi, faiz indirim sürecinde ihtiyatlı bir duruş sergileneceği beklentisini güçlendirmişti.



Haftanın son işlem gününde ise kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye ilişkin değerlendirmeleri açıklanacak. Türkiye’nin kredi notları halen yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunurken, not görünümleri “durağan” olarak yer alıyor. Bazı analist raporlarında, not artışından ziyade görünümün “pozitif”e çevrilme ihtimalinin daha güçlü olduğu ifade ediliyor.

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x