ABD’de ocak ayı enflasyon verisi beklentileri aşarak piyasalarda hareketliliğe neden oldu. Enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerini öteleyeceği beklentilerini güçlendirirken, dolar küresel piyasalarda değer kazandı.
İki haftadır 36 TL seviyelerinde seyreden dolar/TL kuru, güne 36,12 TL’den başladı. Euro/TL ise 37,68 seviyesinden işlem görüyor.
ABD Enflasyonu Beklentileri Aştı
ABD’de enflasyon, yüzde 0,3’lük beklentinin üzerinde, yüzde 0,5 oranında arttı. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 3,3 olarak açıklandı. Fed’in yüzde 2’lik hedefi doğrultusunda sıkı para politikalarına devam edeceği beklentisiyle ABD borsalarında yüzde 1’lik düşüşler yaşandı.
Enflasyon verisinin yüksek gelmesi, dolar talebini artırırken, doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY Endeksi 107 seviyesinden 108,50’ye kadar yükseldi. Ancak bu seviyelerde kalıcı olamayarak 107,48’e geriledi.
Trump’tan Faiz İndirimi Çağrısı, Powell’dan Yanıt
ABD Başkanı Donald Trump, Fed’e faiz indirim çağrısını yinelerken, Fed Başkanı Jerome Powell ise Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Trump’ın faiz indirimi taleplerinin Fed’in kararlarını etkilemeyeceğini söyledi.
Mehmet Şimşek’ten Türk Lirası Yorumu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dubai’de yaptığı açıklamada, ABD’nin uyguladığı tarifelerden en az etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurguladı. Türk Lirası’nın enflasyon nedeniyle değer kaybetmesinin doğal olduğunu belirten Şimşek, “Reel efektif döviz kuru açısından baktığımızda lira, iyi performans gösteren para birimlerinden biri oldu. Dezenflasyon programları bir dereceye kadar değerlenme sağladı” dedi.
Piyasalar Gözünü Yeni Verilere Çevirdi
Bugün bankacılık verileri ve cari açık rakamları açıklanacak. Yarın ise reel sektör ve piyasanın enflasyon beklentilerine ışık tutan Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak.



