Doktorlar neden iş bırakma eylemine gidiyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de doktorlar önceki aylarda haklarının iyileştirilmesine yönelik gerekli adımların atılması yönünde taleplerinin kabul olması adına iş bırakma eylemine başvurdu. TBMM Genel Kurulu’nda sunulan teklifleri ve alınan kararları yeterli bulmayan hekimler bugün de tekrar iş bırakma eylemine başvurarak seslerini duyurmak istedi. Bazı vatandaşlar hekimleri desteklerken bazı vatandaşlar ise özellikle aylar öncesinden muayene randevusu alan fakat eylem nedeniyle randevusuna gidemeyen hastalar tarafından tepkiyle karşılandı. Bu duruma açıklık getirmek adına, Hekimsen Sendikası Bursa İl Temsilcisi Dr. Ali Erol, konuyla ilgili açıklama yaptı. 

Erol’un yaptığı açıllamaların detayları şu şekilde:

Ben, Hekimsen Sendikası Bursa İl Temsilcisi Dr.Ali Erol.

‘Bir günde 100.000 doktor eylemde!’ fikri sendikamızdan çıkmıştır. Diğer tıbbi dernekler,odalar ve sendikalar da desteğini esirgememişlerdir.

İş bırakma eyleminin halk tarafından yanlış anlaşıldığını düşündüğüm için bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Sahanın nabzını yakından tutan kişilerden biri olarak, halkımızdan gelen tepkileri, diğer bir deyişle, Sıkça Sorulan Sorular’ı, maddeler halinde cevaplamak istiyorum.

Soru 1) Çok ağrım var, kanser hastasıyım, gebeyim, kalp krizi geçiriyorum, hayati tehlikem var. Doktorlar grevde. Ölecek miyim?

Cevap: Hastanelerin Acil servisleri, yoğun bakımları, Hematoloji, Onkoloji poliklinikleri ve hastanenin tüm yatan hasta servisleri hizmet vermeye devam etmektedir. Acil ameliyatlar yapılmaktadır. Acil ve hayati risk taşıyan hastaların olduğu poliklinik ve servisler iş bırakma eyleminin dışında tutulmaktadır. Bu da ettiğimiz yemine tamamen sadık olup, gerçek hastalarımızı hiçbir zaman mağdur etmek istemediğimizin göstergesidir.

Soru 2 ) O gün randevum var, grev yapıyorsunuz, tekrar nasıl randevu alacağım, ben mağdur olmuyor muyum?

Cevap: Amacımız halkımızı mağdur etmek değil. Hastalarımızı kendi ailemizden farklı görmüyoruz. Biz o gün randevusu olan hastalara farklı günlerde muayene edildiğini görüyoruz. Dolayısıyla kimsenin tedavisini aksatmıyoruz. Yukarıda da belirttiğim gibi iş bırakma eylemi yaptığımız poliklinikler acil veya hayati risk taşıyan hastaların başvurduğu poliklinikler değildir, bu nedenle mağduriyet oluşmamaktadır.

Soru 3) Doktorlar sabah 9-akşam 5 çalışıp hafta sonu da tatil yapıyorlar, sanki çok mu çalışıyorlar da iş bırakıyorlar?

Cevap: Bir memur bir ayda 168 saat mesai yapmaktadır. Bir doktor ise bir ayda ortalama 360 saat mesai yapmaktadır. 100 doktorun baktığı yıllık ortalama hasta sayısı ise 3 milyon kadardır.

Eğer 9-5 çalışıyorsak bu nöbetleri kim tutmaktadır, acil servislere kim bakmaktadır, acil ameliyatları kim yapmaktadır? Sizden empati yapmanızı rica ediyoruz.

Ve en önemlisi de şu ki , maalesef halkımız iş bırakma eylemlerinin sebebini maddiyat olarak algılamaktadır. Halbuki, doktorlar için önem sıralamasının en sonunda maddiyat gelmektedir.

Şunu özellikle vurgulamak istiyorum: biz apolitik bir sendikayız. Halkımızla da yöneticilerimizle de bir sorunumuz yoktur. Sadece hukuka uygun olarak temennilerimizi iletme çabası ve gayreti içerisindeyiz.

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x