İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde trafik güvenliğini sağlamak amacıyla 4-6 Haziran tarihleri arasında çeşitli önlemlerin devreye alındığını açıkladı. Yerlikaya, hem trafikte yaşanabilecek yoğunluklara karşı kısıtlamalar getirildiğini hem de şehirler arası yolculuklarda güvenliği artırmak için yeni uygulamaların hayata geçirildiğini duyurdu. Yerlikaya sürücüleri uyararak, 30 kilometrede bir radar olacağını açıkladı.
Bayram sürecinde trafik yoğunluğunun artmasını beklediklerini belirten Bakan Yerlikaya, “Kurban Bayramı öncesinde ve sonrasındaki gidiş-dönüşlerde pik dönemler yaşanıyor. Aynı zamanda şehir merkezlerinde bayramlaşma ziyaretleriyle birlikte trafik yoğunluğu artıyor. Biz de Bakanlık olarak, bu riskleri ortadan kaldırmaya yönelik tüm tedbirleri aldık,” dedi.
17 Bin’den Fazla Personel Görevde Olacak
Alınan tedbirler kapsamında toplamda 69 bin polis ve jandarma personelinin görev yapacağını aktaran Yerlikaya, “17 bin 645 ekip ve 33 bin 943 personel bayram süresince sahada olacak. Ayrıca, bin 485 radar aracı ve cihazımızla hız denetimleri aralıksız sürecek,” ifadelerini kullandı.
Yerlikaya, trafik denetimlerinde cezadan çok can güvenliğinin öncelikli olduğunu vurgulayarak, “Tek gayemiz; can kaybı olmasın, kimse yaralanmasın. Bayram sevincimiz hüzne dönüşmesin,” diyerek sürücülere kurallara uyma çağrısında bulundu.
Şehirler Arası Yolculuklarda “Gizli Yolcu” Dönemi
Şehirler arası otobüslerde yol güvenliğini artırmaya yönelik iki yeni uygulamayı kamuoyuyla paylaşan Yerlikaya, daha önce başlatılan “gizli yolcu” uygulamasının genişletileceğini duyurdu.
Yerlikaya, “81 ilin otobüs terminallerinde, hatta bazı büyük ilçe terminallerinde görevli personelimiz gizli yolcu gibi otobüslere binip yolculuk yapıyor. Bu yolculuk sırasında sürücülerin kurallara uyup uymadığı, tutum ve davranışları detaylı şekilde takip edilerek kayıt altına alınıyor,” dedi.
Ayrıca yeni uygulamayla yalnızca sürücülerin değil, yol üzerindeki trafik ekiplerinin denetim uygulamalarının da gözlemlendiğini belirten Yerlikaya, “Gizli yolcu, yolculuk sırasında bir trafik uygulamasıyla karşılaşırsa, görevli arkadaşının denetimi nasıl yaptığına da tanık oluyor ve bunu da raporluyor. Yolculuk sonunda ise görevli ekibi bilgilendiriyor, kendini tanıtıyor ve gözlemlerini paylaşıyor,” şeklinde konuştu.
“30 Kilometrede Bir Radar Olacak”
Trafik güvenliğine yönelik havadan denetimlerin de yoğunlaştırıldığını açıklayan Bakan Yerlikaya, “30 kilometrede bir radar var. Otoyollarda toplam 120 radar cihazımızla gece gündüz hız denetimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca havadan trafik denetimi de yapıyoruz. Şu anda 37 ilde helikopterle, 81 ilimizin tamamında ise drone ile denetimler sürdürülüyor,” dedi.
Ağır Tonajlı Araçlara Geçici Kısıtlama
Bayram öncesinde artması beklenen trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla ağır taşıtlara geçici kısıtlama getirildiğini belirten Yerlikaya, “4 Haziran Çarşamba saat 16.00 ile 6 Haziran Cuma saat 11.00 arasında, belirlenen güzergâhlarda kamyon, çekici ve tanker cinsi araçların trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek,” açıklamasını yaptı.
Bazı Taşımalara İstisna Uygulaması
Bu kısıtlamanın bazı araçlar için geçerli olmayacağını belirten Yerlikaya, “Bu kısıtlama kapsamında bazı istisnalar da olacak. Yaş sebze-meyve, süt ve süt ürünleri gibi bozulabilir gıda taşıyan araçlar ile bazı özel taşımalara izin verilecek,” diyerek kamuoyunu bilgilendirdi.






