Bakan Bilgin tüm merak edilenleri yanıtladı: EYT süreci nasıl işleyecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında EYT düzenlemesine ilişkin tüm merak edilenleri yanıtladı.

Bakan Bilgin’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

EYT SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Bizim hazırlıklarımızın son aşamasındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması sonrası dosyaların birleştirilerek değerlendirilmesi ve son hali Meclis sürecine intikal ettirmek. Sorunuzun cevabını Meclis verecek. Biz teknik hazırlıklarımızı milletvekilleri grupla yaptıktan sonrasına karışmayız. Biz Ocak ayı içerisinde Meclis’e intikal edeceğiz. Bizim görev alanımız belli.

EYT’LİLERİN YAŞ ORTALAMASI 50

İstihdamı artırmanın yolu ekonomik büyümeden geçiyor. Geçen seneki bütçede de çalıştığımı Meclis’te ifade etmiştim. Türkiye ekonomik sorunlara rağmen büyümesini sürdüren bir ülke. İşsizlik var. Yüzde 10’larda. İşsiz sayısındaki artıştan fazla istihdam var. Bu büyümeyle oldu. Büyümeyi sürdüren birkaç ülkeden biriyiz. Reformlar aslında belli ölçüde maksadına ulaşmıştır.

Yapılan reformların belli sonuçları alınmaya başlanmış. Şu anda emeklilikte yaşa takılanlarda yaş ortalaması 49.9. Bugün 49.9. Ortalaması 50. Bu sebeple zamanlama açısından doğru bir zamandayız. Sorunlara rağmen, gelirin gideri karşılama oranı yüzde 97. 

“SGK’NIN BORCU YOK, AÇIKLARI VAR”

SGK’nın borcu yok. Açıkları var, biz prim desteğiyle istihdamın içinde destekler veriyoruz. Bunlar transfer şeyleri var oradan çıkıyor. Diğer açık denilen şey, götürü bütçe üzerinden sağlık harcamalarını finanse ediyoruz. Bunlar büyük paralar. Bazen ilaçların bir kutusu o kadar pahalı ki. Kapsama alıyoruz. SGK borcu olan bir yapıya sahip değil. Borç iddiası doğru değil. 

Güçlü bir Sağlık Sigortası sistemimiz var. Batılı ülkelerle mukayese edilemez. Nereye gitsem emeklilikte yaşa takılanlarız biz deniyor. EYT’yi çözmezseniz size oy vermeyeceğiz dediler. Vermesiniz de biz çözeceğiz dedim. Tüm hazırlıklarımızı yaptık.

“KARAR 1 HAFTA ÖNCE VERİLMİŞTİ”

Bir hafta önce Sayın Cumhurbaşkanımıza toplantıda 2 alternatife indirelim dedi. Götürdüm. Geçen hafta karar verdi aslında. Sayın Nebati’ye gösterdiği irade ve fedakarlık. Dün son bir üzerinden geçtik. 

SGK ÖNÜNDEKİ YIĞILMALAR

Yurttaşlarımız sevinçlerini gösterdiler. Ben de teşekkür ediyorum. Sevinçlerini hemen pratiğe dönüştürmek için kuyruğa dönüştürdüler. Buna gerek yok. Yasalaşmada adım atılmadı. Müracaatları şu anda geçerli değil. Yasal süreç tamamlanıp tanımlandıktan sonra yurttaşlarımız müracaatlarını yapacaklar. E-Devlet üzerinden yapacaklar.

“ENFLASYONDA NİSAN-MAYIS’TA YÜZDE 30’LERİ GÖRECEĞİZ”

Dolar bazında asgari ücret 455 doların üzerinde. Bu Cumhuriyet tarihinin en yükseğinde. 460 dolar Türkiye’de harcanacak bir para. Yaptığımız düzenleme tarihsel bir düzenlemedir. Üstelik enflasyonun düşme eğilimine girdiği bir ortamda. Muhtemelen Nisan Mayıs’ta enflasyonun yüzde 30-35 arasında olması bekleniyor. Sadece baz etkisiyle değil. Birçok sebebi var. Kur belli bir süredir belli aralıkta gidip geliyor. Faizler düştü. Bir de şöyle bir iddia var. Faiz düşük ama krediye ulaşılamıyor. Yatırım yapacaksınız da krediye ulaşılamıyor. Hangi yatırımı yapacaktınız krediye ulaşamıyorsunuz. Bu tür iş adamları yıllardır süren bir şey vardı. Faaliyet dışı karları faaliyet içi karlarından fazlaydı. Kaybettiler. Soracağımız soru bu. Hangi reel yatırımı yapıyordun ki krediye ulaşamadın?

Faizler yatırımları finanse etmek için düştü. Türkiye’nin yürüttüğü politikaların cendereden kurtaracak politikalar olduğunu düşünmeliyiz. EYT başlangıçta hesaplamaları yaparken kendi maliyetlerimize baktık. Fakat iş uygulamaya gelince odalardan derneklerden sendikalardan işveren kesiminin kuruluşlarından kıdem tazminatı ne olacak sorusu geldi.

“DEVAM ETMEK İSTEYEN İŞÇİYE PRİM DESTEĞİ”

‘Bunu nasıl çözeriz diye’ talepler geldi. Değerlendirdik. Maliye Bakanımızla formül üzerinde çalıştık. Fondan destek vererek, direkt işçiye verilmesini önerdik. İşveren 20 yıllık ustamı atıp, yeni yetiştirmem zor diyor. EYT’den dolayı ayrılan ama devam etmek isteyen işçiye 5 puanlık prim desteği verilecek. Teknik işçilikler var. 20 yılda kazanılan işler. İşletmeler haklı olarak kaybetmek istemiyorlar. Onu görmemiz lazımdı gördük.

EYT’NİN MALİYETİ 100 MİLYARIN ÜZERİNDE

EYT’nin maliyeti 100 milyarın üzerinde. Bütçe imkanlarımız içerisinde karşılanabilecek bir maliyet.

Sanayi hala yüzde 2.5 büyüdü. Sanayide çarklar dönüyor. Türkiye bu sene dünyadaki dalgalanmalara ve enerji fiyatlarındaki artışa 60 milyar dolar ilave para ödedi. Türkiye bunları ödeyebiliyor.

Kamu çalışanları, esnaf Bağkur-lu tüccarlar var. Ne kadarının emekli olacağını bilmiyoruz. Varsayımlar içerinde tahminlerimizi söylüyoruz. Hemen olacak bir şey değil. Yaşlı olduğu için iş bulamayan emeklilikte yaşa takılanların sayısı 274 bin kişi.

EKSİK PRİM GÜNÜ BORÇLANMASI

Eksik prim günü için doğum, askerlik gibi istisnai durumlar haricinde borçlanma olmayacağını ifade eden Bilgin, “Borçlanma konusunda büyük bir yanlışlık var. Mevcut yasal durumda 8 Eylül 1999 öncesi çekilecek istisnalar doğum, askerlik gibi durumlar. Eksik prim günü borçlanması gibi bir durum söz konusu değil. Bin lira eksikse bin lira yatacak öyle olacak” ifadeleri kullandı.

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x