Artık kredi kartından nakit avans çekimi yapılamayacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası haftanın ilk üç gününde yeni kararlara imza attı. Verilen kararların ardından bankalar kredi kullanma koşullarını zorlaştırdı. Kredi kartı nakit avans kullanımlarının ise durdurulduğu açıklandı.

Merkez Bankası bu hafta bazı yeni düzenlemelere gitti.

Merkez Bankası’nın (TCMB) nakit avans ile ilgili düzenlemelerinin ardından bankalar kredi kartlarını nakit avanslara kapattı. Kredi kartı ile avans çekmek isteyen müşteriler “işlem hatası” ile karşılaşıyor.

Merkez’in salı günkü adımı döviz ile ilgili oldu. Bankalar için daha önce yüzde 5 olan TL dönüşüm şartı, yüzde 10’a çıkarıldı. Oran 28 Temmuz itibarıyla yüzde 30’a çıkarılacak.

Bu adımdan bir gün sonra, bankaların döviz alım limiti de düşürüldü. Bankalara sözlü olarak bildirilen düzenleme ile günlük alım limiti yüzde 25 azaltıldı. Bankalardan, firmaların acil olmayan döviz taleplerini de vadeli sözleşmelere yönlendirmeleri istendi.

Bu adımın nakit avans ile döviz alımının önüne geçilmesi planlanıyor. 

Seçim öncesi döviz talebinin önünü kesmek isteyen Merkez Bankası’nın kararıyla gerçek kişi hesaplarında yüzde 10 Türk Lirası dönüşümünü sağlayamayan bankalar, 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek.

Kredi kartlarından nakit avans kullanımının son dönemde artması nedeniyle getirilen sınırlamanın ayrıntıları netleşti.

Merkez Bankası, düzenleme için bankalara uygulama talimatı gönderdi.

Buna göre nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarında 15 bin TL’ye kadar olan kısım menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek.

Başka bir deyişle 15 bin TL’ye kadar olan nakit avans harcamaları uygulamadan muaf tutulacak.

Nakit avans ve kuyum harcamalarında 15 bin TL’lik istisna için kart limitinin 50 bin TL’nin üzerinde olması gerekecek.

TALEP YÜKSELİNCE DÜZENLEME YAPILDI

Kişisel kredi kartlarından belirli limitin üzerinde yapılan nakit avans çekimi menkul kıymet tesisi uygulamasına tabi tutulmuştu. Aynı karar kuyum harcamaları için de geçerli kılınmıştı. Her iki başlık için de yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olma şartı getirilmişti.

Kredi kartına nakit avans ya da taksitli nakit avans maliyetleri aylık bazda yüzde 1,36 faiz ile TL cinsi en düşük borçlanmayı sağladığı için seçim öncesinde bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti.

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x