Ablasyon nedir ?  Ablasyon tedavisi nasıl yapılır? İşte ablasyon tedavisinin detayları…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kerem Can Yılmaz, kalpte ritim bozuklukları, çarpıntı, bayılma gibi şikayetleri incelemek için yapılan işleme elektrofizyolojik çalışma (EFÇ) adı verildiğini aktararak tüm detaylarını anlattı.

Elektrofizyolojik çalışma sırasında kalpte çarpıntıya neden olabilecek bir elektriksel yol bulunduğunda bu bölgedeki fazladan yolu ortadan kaldırma işlemine  ‘ablasyon’ denildiğini kaydeden Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kerem Can Yılmaz; ‘’Çeşitli ritim bozuklukları için birden fazla ablasyon yöntemi kullanılmaktadır.

En yaygın kullanılan yöntem yine kasık bölgesinden lokal anestezi ile girilip ucu ısı veren özel kateterlerle kalpte kısa devreye neden olduğunu düşündüğümüz bölgeye ısı vererek ablasyon yaptığımız “radyofrekansablasyon” yöntemidir. Bunun yanında 3 boyutlu programlar kullanılarak önce kalbin 3 boyutlu haritasının çıkarıldığı ve yine ısı verenkateterlerin kullanıldığı “3 boyutlu haritalama ile radyofrekansablasyon” yöntemi de bulunmaktadır. Atriyalfibrilasyon dediğimiz kalbin kulakçıklarını ilgilendiren ve ileri yaşta görülme olasılığı artan bir ritim bozukluğunda ise ucu balon şeklinde açılan özel bir kateter ile temas ettiği dokuda -50 -60 dereceye kadar soğutarak doku hasarını sağlayan yönteme de soğutma-dondurma yöntemi yani “kryoablasyon” denir.’’ diye konuştu.

Elektrofizyolojik çalışma sırasında kalpte çarpıntıya neden olabilecek bir elektriksel yol bulunduğunda bu bölgedeki fazladan yolu ortadan kaldırma işlemine  ‘ablasyon’ denildiğini kaydeden Yılmaz;‘’Çeşitli ritim bozuklukları için birden fazla ablasyon yöntemi kullanılmaktadır.

En yaygın kullanılan yöntem yine kasık bölgesinden lokal anestezi ile girilip ucu ısı veren özel kateterlerle kalpte kısa devreye neden olduğunu düşündüğümüz bölgeye ısı vererek ablasyon yaptığımız “radyofrekansablasyon” yöntemidir. Bunun yanında 3 boyutlu programlar kullanılarak önce kalbin 3 boyutlu haritasının çıkarıldığı ve yine ısı verenkateterlerinkullanıldığı “3 boyutlu haritalama ile radyofrekansablasyon” yöntemi de bulunmaktadır. Atriyalfibrilasyon dediğimiz kalbin kulakçıklarını ilgilendiren ve ileri yaşta görülme olasılığı artan bir ritim bozukluğunda ise ucu balon şeklinde açılan özel bir kateter ile temas ettiği dokuda -50 -60 dereceye kadar soğutarak doku hasarını sağlayan yönteme de soğutma-dondurma yöntemi yani “kryoablasyon” denir.’’ diye konuştu.

Daha çok çocuk hastalarda ve bazı erişkin seçili vakalarda ısı kateterlerine benzer şekilde ucu soğutan-donduran kateterlerle de “kryoablasyon” işlemi yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Kerem Can Yılmaz şunları söyledi: ‘’Her ritim bozukluğunun kendine has özellikleri olduğundan ablasyonun başarı yüzdesi değişkenlik gösterir. Örneğin supraventriküler taşikardilerde başarı oranı %95’in üzerinde iken, atriyalfibrilasyonda 1 yıllık başarı oranı %60-70 civarındadır. İşleme girmeden önce mutlaka işlemi yapacak kardiyoloji uzmanıyla işlemin olası komplikasyonları, başarı oranı gibi durumlar konuşulmalıdır.’’

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x