Doğru tarım için kilometrelerce uzaktan geldiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan üniversitelere fizik, kimya, iletişim ya da farklı dallarda eğitim almak için gelen öğrenciler arasında en dikkat çeken öğrenci ziraat alanında eğitim almak için gelenler oldu. 3 bin kilometre uzaktan Mısır ve Özbekistan’dan gelen öğrenciler Bursa’da öğrendiklerini ülkelerine taşımak istiyor. Ülkelerindeki imkansızlıklar yüzünden ülkemize gelen öğrenciler için 783 bin kilometrekareyi kapsıyor. Kendi ülkelerinde bu denli çeşitli iklim özelliği olmayan öğrenciler, 4 mevsimde tarım ile ilgili çalışmaları paha biçilemez olarak niteliyorlar. Bu öğrencilerden de bir kaçı, Uludağ Üniversitesinde eğitiminin son 1 yılını yaşıyor. Aldıkları eğitimlerle ülkelerine döndükten sonra bilinçli bir şekilde tarım yapacaklarını ifade eden Mısırlı Abdullah Zarzura, “Mısır’dan Bursa’ya yaklaşık 4,5 yıl önce geldim. Tarım sektörünü seçmemin en önemli sebeplerinden birisi Türkiye’de 4 mevsimin yaşanması. Her bölgenin farklı bir yönü var. Ben bahçe bölümü okuyan bir öğrenciyim. 1 sene sonra mezun olacağım. İş hayatı açısından çok güzel eğitimler aldık. 1. Sınıfta aldığımız iş sağlığı dersleri çok önemli. Laboratuvarda çalışanlar için özellikle en temel bilgiler veriliyor” ifadelerini kullandı.

GERİ KALMALARINI ÜLKELERİNE İHANET OLARAK GÖRÜYORLAR


Hedeflerinin küçük değil, büyük olduğunu belirten Zarzura, “Bir Amerikalı çiftçi veya ziraatçı nasıl koordineli çalışıp para kazanıyorsa, biz de bunu kendi ülkelerimizde yapalım. Çünkü bizim topraklarımız çok değerli. Biz de Türkiye’de, Mısır’da yapalım. Bizim topraklarımızı biz değil onlar keşfetmeye geliyorlar. Bizim burada eksik kalmamız ülkelerimize ihanet etmektir” şeklinde konuştu.


Muhammet Yusuf Zade ise, “2019 yılında Azerbaycan’dan Bursa’ya geldim. Ziraat fakültesinde eğitim almaktayım. Burada birinci yılımız teorik ders almakla geçti. Sonra uygulamalı ders almaya başladık. Pandemi olduktan sonra Bursa’ya yeniden geldim. Şimdi işimiz daha çok, seralarda geçmeye başladı. Seralarda sulama yapmayı, ekim yapmayı, dikim yapmayı öğrendim. Babam köyde büyüdüğü için bana ziraat mühendisliğini önerdi. Türkiye’de ziraat geliştiği için üniversiteyi Bursa’da okumayı seçtim. Mezun olduktan sonra Azerbaycan’a döneceğim. Türkiye’de öğrendiklerimi Azerbaycan’da uygulayacağım” dedi.

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x