2022 asgari ücret açıklandı! Asgari ücret ve AGİ zammı net, brüt ücretleri ne kadar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücret rakamını belirledi. Yeni asgari ücret, 4 bin 253 lira olarak açıklandı. Böylelikle asgari ücretteki artış yüzde 50,54 oldu. Öte yandan asgari ücrette gelir ve damga vergisi de kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları:

Bir sonraki yılın asgari ücreti, her yılın aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın nezaretinde çalışan ve işveren iştiraki ile belirlenmektedir. Önümüzdeki yılın yine aralık ayında işçi işveren yine çalışmalarını sürdürecekler. Seçim öncesi o görüşmelerle seçime gideceğiz. Bugün 4. toplantı ile nihai karar aşamasına gelindi. Komisyon 4 bin liranın üzerinde olması gerektiği yönünde bakanlığımıza görüş bildirdi. Gerek işçi gerek işveren kesimini temsilen taraflar gerçekten çok farklı anlayış içinde, özveriyle süreci işlettiler. Bu alışılmış yaklaşım değildir. İlk defa oluyor. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı olarak çok mutluyum. Bakanlığımız tarafından aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de buna göre 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4250 lira olarak uygulanacaktır. Evliliğe ve çocuk sayısına göre rakam daha da yükselmektedir. Bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Türkiye büyüdükçe, bundan çalışanlarımız da hak ettikleri payı alacaktır. Kimse ne işveren üzerinden ne de çalışan, işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeli. Bunların da istismarını yapmamalı. 

Yeni asgari ücret düzenlemesiyle birlikte asgari ücretten alınan gelir vergisiyle, damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işverenin maliyetini 450 lira aşağıya çekiyoruz. 

Basın toplantısında Bakan Bilgin ise şu açıklamalarda bulundu:

Nihai kararımızı komisyon olarak verdik. Asgari ücret ülkemiz açısından çok önemli. 6 milyon 90 bin çalışanı ilgilendiren bir konu, sadece onlarla sınırlı değil, bütün ücret düzeylerini belli sıralamayla ilgilendiren temel ücret durumuna gelmiştir. Bu sürece katkısı olan bütün kurul üyelerini, sendikalarımızı tebrik etmek istiyorum. 

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x